Be Excellent To Each Other

And, you know, party on. Dude.

All times are UTC [ DST ]




Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
 Post subject: Home Router RMD
PostPosted: Sat Jun 05, 2021 10:20 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
I have a EE super hub, and it seem to be struggling with all the connections to it.

I have 2 PCs via Lan cable, 2 PS4s by power adapters.

The wifi I have, 17 connected devices. TV, 5 Google nest/minis and phones etc

I have spread the devices across 2.4 and the 5 connections.

Am I better looking at a new router/wifi hub or mesh. I am a bit clueless on these..

Thanks

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Sat Jun 05, 2021 10:39 
SupaMod
User avatar
Commander-in-Cheese

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 48810
Have a look at what channel all your neighbours are using. Download something like WiFi Analyser which will show you the clearest channels near you to avoid clashing overlapping networks

_________________
GoddessJasmine wrote:
Drunk, pulled Craster's pork, waiting for brdyime story,reading nuts. Xz


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Sat Jun 05, 2021 10:56 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
Will give that a go.

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Mon Jun 07, 2021 9:56 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
I put a Deco M5 mesh in yesterday. So far nothing has dropped.

An oddity is, if a PS4 connects via Wi-Fi it blocks logging in, if I wired connect to the M5 it works ok.. Time to investigate further.

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Mon Jun 07, 2021 10:20 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
Fixed that too... the DNS needed to be 1.1.1.1 and 8.8.8.8 all works now.

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Mon Jun 07, 2021 23:04 
User avatar
Sitting balls-back folder

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 9481
Put your deco in bridge mode so all DHCP and DNS is transparently left to the main router.

I've got 3 deco m9 plus units as the backbone with m5 units on the edges, it's bloody brilliant. Hasn't failed in months, I dont even worry about it anymore. Bridged to the bt smart hub 2 the base deco is wired to.

Way better than the much more expensive Linksys velops I was trying to use, but that are incapable of actually meshing for more than about 3 hours in this house before needing to be power cycled in specific order - with a 5 minute boot per node, instead of under 30 seconds for deco.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Mon Jun 07, 2021 23:13 
User avatar
Sitting balls-back folder

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 9481
If you've got >100mbps broadband I also recommend giving 2.4ghz and 5ghz WiFi networks different names so that stupid devices don't cling to 2.4ghz like morons, even when they notionally do the proper mesh protocols, like my oppo android phone.

That's done by turning off 2.4ghz in the deco WiFi settings and setting up the 'guest' network on which you turn off 5ghz and making sure the 'isolate from main network' option is disabled.

It's a pain if you've got loads of 2.4ghz devices mind.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Mon Jun 07, 2021 23:16 
User avatar
Sitting balls-back folder

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 9481
And turn off the WiFi on your broadband router, obviously.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Tue Jun 08, 2021 9:28 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
Cheers Bik..

I have turn off the Wi-fi on my EE hub, everything is connected to the Deco stuff.

I will look at the bridge mode.

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Tue Jun 08, 2021 12:32 
User avatar
Gogmagog

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 46985
Location: Cheshire
Kov, you broke the internet.

_________________
Mr Chris wrote:
MaliA isn't just the best thing on the internet - he's the best thing ever.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Home Router RMD
PostPosted: Tue Jun 08, 2021 13:53 
User avatar
Fitness Nut...

Joined: 25th Sep, 2008
Posts: 21212
Location: shropshire, uk
Let me turn it back on :)

_________________
MetalAngel wrote:
Kovacs: From 'unresponsive' to 'kebab' in 3.5 seconds


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic  [ 11 posts ] 

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot], markg and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search within this thread:
You are using the 'Ted' forum. Bill doesn't really exist any more. Bogus!
Want to help out with the hosting / advertising costs? That's very nice of you.
Are you on a mobile phone? Try http://beex.co.uk/m/
RIP, Owen.

Powered by a very Grim... version of phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.