Be Excellent To Each Other

And, you know, party on. Dude.
It is currently Mon Feb 19, 2018 5:07

All times are UTC [ DST ]




Reply to topic  [ 65 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 16:00 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
So, let's say I have two rooms, we'll call them A & B.

In room A, I have my modem (or router, or whatever it's called when they're the same thing), and that's dishing out a wi-fi connection and is also plugged into a bunch of stuff.

In room B, I have some wi-fi connectable devices, which, for the time being, we'll assume are perfectly capable of connecting to the wi-fi in location A without any significant issues, however, I also have some devices that need plugging in.

Can I just take my router (I guess this may depend on what router it is), stick it in room B, connect it to the wi-fi from A, and then plug stuff in so that it shares out the magical internet goodness, or do I need something else?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 16:11 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
To semi-answer my own question, my current router (Western Digital MyNetN900C) doesn't look like it will do this (unless I put it in room B and connect it to room A via a cable).

So, having established that I need something else, what is that something else? Do I just look for a router that supports client/bridge mode, or is there a better way to do this?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 16:16 
User avatar
Lupine member

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 49761
Location: Nottingham
There are a number of ways you could do it. A hub would work but you may run into bandwidth issues.

Ethernet over powerline would be cheap and cheerful (this is what I do).

A switch would be the "best" idea. Connect the switch to your router and the devices in room B into the switch. Would need a bit of cable management though.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 17:09 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
Bearing in mind I'm rubbish at this you may have to elaborate on those.

I thought a hub was like a router, but less, er, good?

Ethernet over powerline is an option, although I probably need more sockets putting in.

I don't understand how a switch into a router solves the problem of getting the internet from room A to room B? Doesn't that just help if I have a shitload of devices in room B (I do, but I'll worry about that later).


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 17:28 
User avatar
Lupine member

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 49761
Location: Nottingham
Works like this handy diagram I found.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 18:50 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
So when you say connect the switch to "your router", you don't mean the one that I've already said won't connect to the modem over wi-fi?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 18:52 
User avatar
I'm a computery guy!

Joined: 27th Jun, 2008
Posts: 32922
Wait, wait, wait... How many routers have you got? Do you need it to be in room A, as phone extensions are easier than ethernet runs.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 18:57 
User avatar
Lupine member

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 49761
Location: Nottingham
Joans wrote:
So when you say connect the switch to "your router", you don't mean the one that I've already said won't connect to the modem over wi-fi?

No, forget your 2nd router. Connect the switch to the modem/router over Ethernet. You don't need two routers.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:00 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
I have a Virgin superhub or whatever they're called nowadays, in room A. I have one (1) router/NAS, which I believe is redundant in this conversation as I can't put it in room B and connect it to the superhub (unless I wire it up in some way).

What do I need that I can put in room B, connect to the wi-fi network that the superhub is spewing out and share it's goodness with multiple (wired) connections in room B.
Bonus points if it boosts the wi-fi signal as well, but wireless devices in room B seem to be ok at connecting to the wi-fi anyway.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:05 
User avatar
I'm a computery guy!

Joined: 27th Jun, 2008
Posts: 32922
I get it now. If you don't want a wire, you'll have to check if your spare router can be run as a WiFi bridge. It's possible, but unlikely.

Myp is right (urg!), you should run an ethernet cable and get a little switch


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:06 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
Lonewolves wrote:
Joans wrote:
So when you say connect the switch to "your router", you don't mean the one that I've already said won't connect to the modem over wi-fi?

No, forget your 2nd router. Connect the switch to the modem/router over Ethernet. You don't need two routers.

Ah, so when you said cable management, you meant cables everywhere.

I don't want to run a cable from room A to room B. Ethernet over powerline is an option if necessary, but as I can sit in room B and connect to the wi-fi, I assume I can get something that will connect to the wi-fi and let me plug other bits into it.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:09 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
DavPaz wrote:
I get it now. If you don't want a wire, you'll have to check if your spare router can be run as a WiFi bridge. It's possible, but unlikely.

Myp is right (urg!), you should run an ethernet cable and get a little switch

As per my second post, it appears it doesn't.

Hmm, I don't like that idea either (Myp, whoever he is, being right), but I suppose that as there's a load of other cabling that needs doing, running an Ethernet cable is an option, just not one that's happening in the short term.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:13 
User avatar
Excellent Member

Joined: 25th Jul, 2010
Posts: 9171
I think you can get powerline plugs that broadcast a WiFi signal can't you?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:14 
User avatar
Excellent Member

Joined: 25th Jul, 2010
Posts: 9171
Yep:

https://www.comms-express.com/blog/revi ... s-wifi-uk/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:16 
User avatar
Excellent Member

Joined: 25th Jul, 2010
Posts: 9171
And note that there's one there that has a pass through for the actual power plug so you don't need to lose sockets to use them.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:19 
User avatar

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 30214
Joans wrote:
I don't want to run a cable from room A to room B. Ethernet over powerline is an option if necessary, but as I can sit in room B and connect to the wi-fi, I assume I can get something that will connect to the wi-fi and let me plug other bits into it.

Yes. The term you are looking for is “wireless bridge”: connects to a wireless network on one side, has an Ethernet connection on the other. Most WiFi network extenders will have a bridge mode. I have a little Netgear thingy that cost about £25 and has a mode for this.

They often only have one port, so you might still want a switch as well to share that wired connection with various things in Room B.

Here’s an example: https://www.amazon.co.uk/dp/B01560JGQW/ ... DAbMH7XEBC

These come with all the usual caveats about wireless network performance, range, speed, reliability, etc.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:20 
User avatar

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 30214
Personally, I’d get some decent quality poweline Ethernet adapters rather than use a wireless bridge. They’re more reliable in my experience, although that can vary with the specific way your house is wired.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:20 
User avatar

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 30214
https://thewirecutter.com/reviews/best- ... rking-kit/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:20 
User avatar
Lupine member

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 49761
Location: Nottingham
Joans wrote:
Lonewolves wrote:
Joans wrote:
So when you say connect the switch to "your router", you don't mean the one that I've already said won't connect to the modem over wi-fi?

No, forget your 2nd router. Connect the switch to the modem/router over Ethernet. You don't need two routers.

Ah, so when you said cable management, you meant cables everywhere.

I don't want to run a cable from room A to room B. Ethernet over powerline is an option if necessary, but as I can sit in room B and connect to the wi-fi, I assume I can get something that will connect to the wi-fi and let me plug other bits into it.

You would need one long cable running between rooms. I assume you'll have cables everywhere anyway if you say you have lots of things to plug into it.

You could try putting your other router into bridge/repeater mode if it can do that. Or get a separate repeater that has Ethernet ports. But it'll be shit. Get a switch.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:23 
User avatar
Lupine member

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 49761
Location: Nottingham
Doctor Glyndwr wrote:
Personally, I’d get some decent quality poweline Ethernet adapters rather than use a wireless bridge. They’re more reliable in my experience, although that can vary with the specific way your house is wired.

This is what I do, because it's the option with the best balance of convenience and quality.

Wireless bridges are shit and should be thrown in the bin. A network switch will give you the best connection quality but you have to run cables.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 19:47 
User avatar
Excellent Painter

Joined: 30th Apr, 2008
Posts: 6300
Location: Behind you
Joans wrote:
I don't want to run a cable from room A to room B. Ethernet over powerline is an option if necessary, but as I can sit in room B and connect to the wi-fi, I assume I can get something that will connect to the wi-fi and let me plug other bits into it.

You can always run ethernet cable outside the house, going through exterior walls. I've done this to connect up various wifi dead zones in the house. It's a lot easier and less messy than having loads of cable running along skirting and door frames. Granted, my house is semi detached so I can go from front to back along the side of the house.

_________________
twitter || website
Malibu Stacy. Everybody's favourite back seat driver


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 20:22 
User avatar

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 30214
How do you weatherseal the cables, DB? Run them through PVC?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 20:24 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
I could go round the outside of the house, but it seems like overkill for this problem (and it's not a wifi dead zone), and I'd have to run it about as far round the house as possible.

I will investigate the powerline option.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 20:38 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
Lonewolves wrote:
Joans wrote:
Lonewolves wrote:
Joans wrote:
So when you say connect the switch to "your router", you don't mean the one that I've already said won't connect to the modem over wi-fi?

No, forget your 2nd router. Connect the switch to the modem/router over Ethernet. You don't need two routers.

Ah, so when you said cable management, you meant cables everywhere.

I don't want to run a cable from room A to room B. Ethernet over powerline is an option if necessary, but as I can sit in room B and connect to the wi-fi, I assume I can get something that will connect to the wi-fi and let me plug other bits into it.

You would need one long cable running between rooms. I assume you'll have cables everywhere anyway if you say you have lots of things to plug into it.

You could try putting your other router into bridge/repeater mode if it can do that. Or get a separate repeater that has Ethernet ports. But it'll be shit. Get a switch.


Cables everywhere behind a unit != Cables running between rooms.

Can I not use a switch in conjunction with the powerline adaptors?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 20:41 
User avatar
Excellent Member

Joined: 25th Jul, 2010
Posts: 9171
Apologies Joans, I've just realised that I'd completely misread your question and thought you were looking to extend the WiFi into room B when that's actually not the case at all. I'm an idiot.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 20:45 
User avatar

Joined: 31st Mar, 2008
Posts: 8049
Bamba wrote:
Apologies Joans, I've just realised that I'd completely misread your question and thought you were looking to extend the WiFi into room B when that's actually not the case at all. I'm an idiot.


I just assumed you were following beex recommendations 101. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 21:23 
User avatar
Excellent Member

Joined: 25th Jul, 2010
Posts: 9171
Joans wrote:
Bamba wrote:
Apologies Joans, I've just realised that I'd completely misread your question and thought you were looking to extend the WiFi into room B when that's actually not the case at all. I'm an idiot.


I just assumed you were following beex recommendations 101. :)


Nah, if I was going down that route I'd have recommended you bought an entirely new house with a different layout. :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 21:37 
Excellent Member

Joined: 5th Dec, 2010
Posts: 3226
You can get 2 powerline adaptors, Devolo offers various speeds, I used 500mb but there is 1200 and maybe even higher (not checked for a while)

One in room A connected to your router and one in room B connected to a switch, Netgear do some cheap managed switches these days (search for them on Amazon) which are pretty good for the money.

Or you can run a cable from room A from the router into the switch in room B if you have a route that's not too hard.

I had no end of hassle with Devolo, to be fair most people have no issues. I was using a mixture of Ethernet and wireless ones.

These days I have a Velop Mesh system for wireless and I'm lucky that I have an easy route around my house to cable everything else through 1gb switches


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 22:20 
User avatar
Sitting balls-back folder

Joined: 30th Mar, 2008
Posts: 8712
Doctor Glyndwr wrote:
How do you weatherseal the cables, DB? Run them through PVC?

It's much easier to just get exterior grade cables, which is what we did in Manchester. The only difference is that the outer sheath is UV stable.

I will probably get some to sling a run down to the garage, where I will stick another Linksys velop node.

Actually, I should also do that around the house when I rip out the aerial cabling too. In going to have to fill the holes with something right?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stupid Networking Questions
PostPosted: Sat Feb 03, 2018 22:20 
User avatar
Paws for thought

Joined: 27th Mar, 2008
Posts: 15744
Location: Just Outside That London, England, Europe
Get an XBox 360


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic  [ 65 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Morse, Pod People, The Greys, Vogons and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search within this thread:
You are using the 'Ted' forum. Bill doesn't really exist any more. Bogus!
Want to help out with the hosting / advertising costs? That's very nice of you.
Are you on a mobile phone? Try http://beex.co.uk/m/
RIP, Owen.

Powered by a very Grim... version of phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.